ЧОВЕК ПО ИМЕНУ УВЕ- ФРЕДРИК БАКМАН

„ Упознајте Увеа. Он је џангризало – један од оних који упиру прстом у људе који му се не допадају као да су провалници затечени под његовим прозором. Сваког јутра Уве иде у инспекцију по насељу у ком живи. Премешта бицикле и проверава да ли је ђубре правилно разврстано – иако је већ неколико година прошло откако је разрешен дужности председника кућног савета. Или откако је „извршен преврат“, како Уве говори о томе. Људи га зову „огорченим комшијом из пакла“. Али зар Уве мора да буде огорчен само због тога што не шета около са осмехом залепљеним на лице?

Међутим, иза његове мрзовоље и педантерије скрива се једна прича и много туге… И тако, када комшије које се усељавају у суседну кућу једног новембарског дана случајно униште Увеово поштанско сандуче, изненада почиње топла прича о одрпаним мачкама, неочекиваном пријатељству и древној вештини вожње аута са приколицом. Прича која ће суштински променити једног човека и једно удружење станара.

Бакманова ведра прича о огорченом старом комшији уједно је и веома промишљено истраживање о томе како нечији живот може имати снажан утицај на безброј других. Да постоји награда за најшармантнију књигу године, овај роман шведског блогера који се преко ноћи претворио у сензацију добио би је без икакве сумње.“ Бооклист

„Човек по имену Уве је изузетан. Лирски језик је попут конфета слободно разбацан широм ове приче која слави живот, додајући сјај и боје ионако спектакуларној забави. Бакманови ликови делују толико аутентично да ће читалац вероватно пронаћи њихове двојнике у сопственом комшилуку.“ Схелф Ањаренесс.