DIREKTORKA NARODNE BIBLIOTEKE U REKOVCU DOBITNIK PRIZNANJA „ KULTURNI OBRAZAC“

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je 26.12.2018. god. u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje „Kulturni obrazac“ ustanovama i pojedincima za posvećeni rad na korist naše kulture.

„Jedno simbolično ali iskreno hvala dobilo je formu priznanja pod nazivom „Kulturni obrazac“. I možemo zaista reći, ove ustanove i ovi pregaoci, mogu da budu „kulturni obrazac“ u svojim delatnostima, na širokom polju kulture. Ima i drugih, razume se, jednako zaslužnih, ali biće i narednih godina i novih prilika za izdvajanje i odavanje priznanja“, rekao je Vukosavljević na svečanosti uručenja priznanja.

Ministar je dodao da podsticajnu sitagmu „Kulturni obrazac“ vezujemo za veliko ime Slobodana Jovanovića, preminulom pre tačno šezdeset godina u tuđini,  čije su reči i dalje u punoj meri vredne i usmeravajuće.

„Napisao je, a mi prepisali na diplomu našeg priznanja: „Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje“, kazao je Vukosavljević.

Priznanje „Kulturni obrazac“ dobilo je 10 ustanova: ansambl „Venac“ iz Gračanice, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Muzej „Tera“ (Kikinda), Narodni muzej u Beogradu, Narodno pozorište u Prištini, Prirodnjački centar u Svilajncu, Republički sekretarijat za javne politike, Filmske novosti, Hor „Srbski pravoslavni pojci“ i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Priznanje je dobilo i dvadeset dvoje pojedinaca: Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, Biljana Tomić, direktorka Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu, Bojan Suđić, rukovodilac Simfonijskog orkestra RTS-a, Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Dobitnici su i Darko Ivić, direktor festivala „Bosifest“, Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku i predsednik UO Narodnog muzeja, Dejan Matić, vozač GSP-a i aktivista Udruženja za odbranu ćirilice, Dušan Jovović, multimedijalni umetnik, Đorđe Nešić, pesnik iz Dalja, Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu, Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša u Prislonici.

Priznanje je pripalo i Jeleni Dobrović-Bojanović, kustoskinji Muzeja Vojvodine, Ljiljani Petrović Zečić, direktorki Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Maji Kapor, arhitekti, Milici Erić, članici Gradskog veća u Prokuplju, Mirku Kovačeviću, članu Komisije za Hilandar, Oliveri Skoko, kustoskinji Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Snežani Janković, ambasadoru Srbije u Bernu i Čedomiru Žeravici, osnivaču Muzeja „Žeravica“ iz Novog Miloševa.

U ime nagrađenih na priznanju su zahvalili direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i član Komisije za Hilandar Mirko Kovačević.