ДИРЕКТОРКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ У РЕКОВЦУ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА „ КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ“

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26.12.2018. год. у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе.

„Једно симболично али искрено хвала добило је форму признања под називом „Културни образац“. И можемо заиста рећи, ове установе и ови прегаоци, могу да буду „културни образац“ у својим делатностима, на широком пољу културе. Има и других, разуме се, једнако заслужних, али биће и наредних година и нових прилика за издвајање и одавање признања“, рекао је Вукосављевић на свечаности уручења признања.

Министар је додао да подстицајну ситагму „Културни образац“ везујемо за велико име Слободана Јовановића, преминулом пре тачно шездесет година у туђини,  чије су речи и даље у пуној мери вредне и усмеравајуће.

„Написао је, а ми преписали на диплому нашег признања: „Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује“, казао је Вукосављевић.

Признање „Културни образац“ добило је 10 установа: ансамбл „Венац“ из Грачанице, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Музеј „Тера“ (Кикинда), Народни музеј у Београду, Народно позориште у Приштини, Природњачки центар у Свилајнцу, Републички секретаријат за јавне политике, Филмске новости, Хор „Србски православни појци“ и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије.

Признање је добило и двадесет двоје појединаца: Александра Нинковић Ташић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, Биљана Томић, директорка Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу, Бојан Суђић, руководилац Симфонијског оркестра РТС-а, Владимир Шекуларац, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Добитници су и Дарко Ивић, директор фестивала „Босифест“, Дарко Танасковић, бивши амбасадор у Унеску и председник УО Народног музеја, Дејан Матић, возач ГСП-а и активиста Удружења за одбрану ћирилице, Душан Јововић, мултимедијални уметник, Ђорђе Нешић, песник из Даља, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ у Кладову, Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, Зоран Рајичић, председник Савета Сабора фрулаша у Прислоници.

Признање је припало и Јелени Добровић-Бојановић, кустоскињи Музеја Војводине, Љиљани Петровић Зечић, директорки Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Маји Капор, архитекти, Милици Ерић, чланици Градског већа у Прокупљу, Мирку Ковачевићу, члану Комисије за Хиландар, Оливери Скоко, кустоскињи Народног музеја у Зрењанину, Снежани Јанковић, амбасадору Србије у Берну и Чедомиру Жеравици, оснивачу Музеја „Жеравица“ из Новог Милошева.

У име награђених на признању су захвалили директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић и члан Комисије за Хиландар Мирко Ковачевић.