KORACIMA SVETOG SAVE

Učenici 7/1 i 7/2 razreda OŠ“Svetozar Marković“, u Rekovcu i Mirjana Filipović, profesorka srpskog jezika i književnosti, održali su prošlog četvrtka u rekovačkoj Biblioteci  radionicu „Koracima Svetog Save“. U znak sećanja na jednog od najvećih srpskih svetaca i prvog prosvetiteljima među Srbima, sina moćnog velikog župana koji je prinčevsko ruho zamenio monaškom rizom, začetnika srpske književnosti, velikog diplomatu i pregaoca za interese srpskog naroda. Odluka Rastka Nemanjića, potonjeg Svetog Save, da iza sebe ostavi ovozemaljske blagodeti i posveti se Gospodu imala je ogromne posledice po istorijski razvoj našeg naroda i države, koje su i danas vidljive.

Naime, učenici su spremili raznovrstan program o životu i delu Save Nemanjića, a bibliotekari su uživali u zajedničkom susretu.

Kroz niz interaktivnih aktivnosti, učenici su imali priliku da se dublje zamisle nad životom Svetog Save i ožive kontekst i značaj njegovih dela za vreme u kom je živeo. Saznali smo interesantne pojedinosti iz Savinog života, o njegovim putovanjima i značaju koji njegov rad ima za srpski narod. Učenici su diskutovali o legendama i pričicama u kojima se Sveti Sava prikazuje  ne samo kao arhiepiskop, književnik i zakonodavac, već kao neko ko je širio mudrost među ljudima i hrišćansku misao, i u pravom smislu reči prosvećivao narod.

Kako bi uočili značaj Savinog rada za obrazovanje, učenici su gledali kratku video-prezentaciju. Učenicima je zbog njihove školske slave ponuđeno besplatno učlanjenje u Biblioteku.

U Srbiji je Sveti Sava školska slava, pa i je i rekovačka biblioteka obeležila praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjevekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda. Rastko Nemanjić, poznatiji kao Sveti Sava, zauzima najznačajnije mesto srpske istorije. Cilj ove radionice jeste upoznavanje  i zbližavanje sa duhovnim reformatorom koji je zadužio srpski rod, koga slavimo i koga ćemo slaviti. Život i rad Svetog Save je uzidan u duhovni razvoj srpskog bića. foogallery id=“11834″]