КОРАЦИМА СВЕТОГ САВЕ

Ученици 7/1 и 7/2 разреда ОШ“Светозар Марковић“, у Рековцу и Мирјана Филиповић, професорка српског језика и књижевности, одржали су прошлог четвртка у рековачкој Библиотеци  радионицу „Корацима Светог Саве“. У знак сећања на једног од највећих српских светаца и првог просветитељима међу Србима, сина моћног великог жупана који је принчевско рухо заменио монашком ризом, зачетника српске књижевности, великог дипломату и прегаоца за интересе српског народа. Одлука Растка Немањића, потоњег Светог Саве, да иза себе остави овоземаљске благодети и посвети се Господу имала је огромне последице по историјски развој нашег народа и државе, које су и данас видљивe.

Наиме, ученици су спремили разноврстан програм о животу и делу Саве Немањића, а библиотекари су уживали у заједничком сусрету.

Кроз низ интерактивних активности, ученици су имали прилику да се дубље замисле над животом Светог Саве и оживе контекст и значај његових дела за време у ком је живео. Сазнали смо интересантне појединости из Савиног живота, о његовим путовањима и значају који његов рад има за српски народ. Ученици су дискутовали о легендама и причицама у којима се Свети Сава приказује  не само као архиепископ, књижевник и законодавац, већ као неко ко је ширио мудрост међу људима и хришћанску мисао, и у правом смислу речи просвећивао народ.

Како би уочили значај Савиног рада за образовање, ученици су гледали кратку видео-презентацију. Ученицима је због њихове школске славе понуђено бесплатно учлањење у Библиотеку.

У Србији је Свети Сава школска слава, па и је и рековачка библиотека обележила празник свог заштитника, великог дипломате и државника, чије се време у средњевековној историји сматра златним веком српског препорода. Растко Немањић, познатији као Свети Сава, заузима најзначајније место српске историје. Циљ ове радионице јесте упознавање  и зближавање са духовним реформатором који је задужио српски род, кога славимо и кога ћемо славити. Живот и рад Светог Саве је узидан у духовни развој српског бића. foogallery id=“11834″]