TRADICIONALNA OSMOMARTOVSKA IZLOŽBA SLIKA

U prepunoj galeriji NB „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu je dana 06.03.2019.god. održana tradicionalna osmomartovska izložba slika, članica kragujevačkog Udruženja slikara KUL.T-a, Aleksandre Božović, Verice Rakite i Marije Veličković.. U okviru izložbe organizovana je hand made izložba tj. ručno urađenih predmeta žena osnovne škole  iz Rekovca.

Sve prisutne je pozdravila Biljana Tomić, direktor rekovačke biblioteke, istakavši da “ Svako u svetu  ima svoj dan, pa eto imamo ga i mi žene. Mislim da je važnije da se o ženama vodi računa tokom cele godine, i da je vrlo važno videti u kakvom su položaju žene tokom cele godine „….

Tradicionalno o postavci slika i autorki izložbe govorio je Barnard Ljubas, slikar, likovni pedagog i član ULUL-a.

Aleksandra Božović je rođena u Kragujevcu, na Pivari. Od najranijeg detinjstva je opčinjena slikama prirode, urbanog provincijskog života, nekog sporijeg, idiličnijeg

vremena. Njene slike su su deo njenog narativa o životu,smislu i lepoti u svim vidovima.

Voli da eksperimentiše a najradije kombinuje tehnike. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i likovnihkolonija. Jedan je od osnivačaULUK KUL.T-a

Verica Rakita je svetstrana umetnica koja kroz različite pravce iskazuje svoju ljubav prema umetnosti. Najviše i najduže se zadržala na duborezu, zatim je proučavala ikonopis, a poslednjih par godina preovladava slikarstvo (ulje na platnu, akrilik i akvarel). Voli da eksperimentiše i tematski i stilski, uživa u stvaranju dela u koje unosi svaki delić svoje duše. Izrašena kroz duborez, naučila se strpljenju i preciznosti i tako pristupa i slikarstvu.  Imala je tri samostalne izložbe, učestvovala na mnogobrojnim kolonijama i kolektivnim izložbama. Njeni radovi nalaze se kako u Srbiji tako i širom sveta. Jedan je od osnivača ULUK KUL.T-a. Živi i radi u Kragujevcu.

Marija Veličković je rođena je 1959. god. u pitomom Levču. Po zanimanju je diplomirani pravnik, a slikarstvom se bavi iz potrebe za kreativnim izražavanjem. Suprotno od slikarske maksime da ono što je ružno, može biti slikarski lepo, inspirišu je isključivo  lepi motivi- dela prirode , ali i ljudske ruke.

Radi u uljanoj tehnici i na platno prenosi genetski kodirane motive iz bakine bašte, kuhinje, kao i živopisne pejzaže. Izlagala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u     Srbiji i inostranstvu, učestvovala na velikom broju likovnih kolonija, od kojih je veliki broj humanitarnoh karaktera. Član je ULUK KUL.T-a. Živi i radi u Kragujevcu

U programu su učestvovale: Vasilija Stepanović, Milica Cvetković i Mihajlo Simićučenici  OŠ «Svetozar Marković» Mina Milanović učenica srednje škole u Rekovcu.

Predmeti izrađene dekupaž tehnikom, Marije Đorđević i Violete Vlašković iz Rekovca, bili su prdstavljeni na iložbi.

 

Na izložbi je organizovana i lutrija, pa je podeljen veliki broj nagrada, knjiga, cveća, nakita, vina,  umetničkih dela,

U prijatnoj atmosferi, sa mnogobrojnim gostima ,ostavljeno je mesta za neku dalju i buduću saradnju, jer su obostrani utisci o protekloj večeri više nego impresivni.