ТРАДИЦИОНАЛНА ОСМОМАРТОВСКА ИЗЛОЖБА СЛИКА

У препуној галерији НБ „Др Милован Спасић“ у Рековцу је дана 06.03.2019.год. одржана традиционална осмомартовска изложба слика, чланица крагујевачког Удружења сликара КУЛ.Т-а, Александре Божовић, Верице Раките и Марије Величковић.. У оквиру изложбе организована је hand made изложба тј. ручно урађених предмета жена основне школе  из Рековца.

Све присутне је поздравила Биљана Томић, директор рековачке библиотеке, истакавши да “ Свако у свету  има свој дан, па ето имамо га и ми жене. Мислим да је важније да се о женама води рачуна током целе године, и да је врло важно видети у каквом су положају жене током целе године „….

Традиционално о поставци слика и ауторки изложбе говорио је Барнард Љубас, сликар, ликовни педагог и члан УЛУЛ-а.

Александра Божовић је рођена у Крагујевцу, на Пивари. Од најранијег детињства је опчињена сликама природе, урбаног провинцијског живота, неког споријег, идиличнијег

времена. Њене слике су су део њеног наратива о животу,смислу и лепоти у свим видовима.

Воли да експериментише а најрадије комбинује технике. Учествовала је на више колективних изложби и ликовнихколонија. Један је од оснивачаУЛУК КУЛ.Т-а

Верица Ракита је светстрана уметница која кроз различите правце исказује своју љубав према уметности. Највише и најдуже се задржала на дуборезу, затим је проучавала иконопис, а последњих пар година преовладава сликарство (уље на платну, акрилик и акварел). Воли да експериментише и тематски и стилски, ужива у стварању дела у које уноси сваки делић своје душе. Израшена кроз дуборез, научила се стрпљењу и прецизности и тако приступа и сликарству.  Имала је три самосталне изложбе, учествовала на многобројним колонијама и колективним изложбама. Њени радови налазе се како у Србији тако и широм света. Један је од оснивача УЛУК КУЛ.Т-а. Живи и ради у Крагујевцу.

Марија Величковић је рођена је 1959. год. у питомом Левчу. По занимању је дипломирани правник, а сликарством се бави из потребе за креативним изражавањем. Супротно од сликарске максиме да оно што је ружно, може бити сликарски лепо, инспиришу је искључиво  лепи мотиви- дела природе , али и људске руке.

Ради у уљаној техници и на платно преноси генетски кодиране мотиве из бакине баште, кухиње, као и живописне пејзаже. Излагала је на многобројним колективним изложбама у     Србији и иностранству, учествовала на великом броју ликовних колонија, од којих је велики број хуманитарнох карактера. Члан је УЛУК КУЛ.Т-а. Живи и ради у Крагујевцу

У програму су учествовале: Василија Степановић, Милица Цветковић и Михајло Симићученици  ОШ «Светозар Марковић» Мина Милановић ученица средње школе у Рековцу.

Предмети израђене декупаж техником, Марије Ђорђевић и Виолете Влашковић из Рековца, били су прдстављени на иложби.

 

На изложби је организована и лутрија, па је подељен велики број награда, књига, цвећа, накита, вина,  уметничких дела,

У пријатној атмосфери, са многобројним гостима ,остављено је места за неку даљу и будућу сарадњу, јер су обострани утисци о протеклој вечери више него импресивни.