„ИСИДОРА“, КЊИЖЕВНИЦЕ ЛАУРЕ БАРНЕ У РЕКОВЦУ

У препуној сали амфитеатра „Пољопривредно-ветеринарске школе “ у Рековцу, 14. марта 2019. године, у 12 часова, одржано је вече посвећено лику и делу српске књижевнице Исидоре Секулић – ИСИДОРА..  О њеном лику и делу говориле су књижевница и историчарка уметности Лаура Барна и библиотекарка Ивана Јаношевић, директорка Библиотеке „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу.  Ученицима средње школе, као и ученицима седмог и осмог разреда ОШ „Св.Марковић“, на овај начин је пружена могућност да се детаљно упознају са њеним животом и радом. Филм је настао у сарадњи Иване Јаношевић, директорке Народне библиотеке „Влада Аксентијевић“ из Обреновца, локалне обреновачке телевизије и књижевнице Лауре Барне.

Лаура Барна је чланица Удружења књижевника Србије и Управног одбора Фонда „Исидора Секулић“. Позната је по бројним романима, есејима и приповеткама, као и делима из области изучавања историје уметности. Приче и есеји заступљени су у многим антологијама, зборницима и алманасима, а превођене су на енглески, мађарски и пољски језик. Живи у Београду, ствара где је „случај“ одреди.

Њен роман „Моја последња главобоља“ из 2008. године био је у најужем избору за НИН-ову награду. Лаура Барна осветљава у овом роману лик Исидоре Секулић изнутра, њеним властитим контемплацијама и противуречностима.

Госпођа Лаура Барна јо одржала предавање о нашој познатој књижевници, а уз то је публика могла да погледа и документарни филм који приказује појединости из Исидориног живота: собу у којој је радила, писаћу машину на којој је куцала, њене неочаре, кожне фотеље, комаде накита и друге детаље помоћу којих можемо доћи до закључка каква је то личност била. У филму који је настао као резултат интересантне сарадње, Лаура описује Исидорине личне предмете и на тај начин открива другу страну личности велике књижевнице.
Лаура Барна, књижевница и историчарка уметности се преко десет година бави Исидором Секулић, њеном књижевном и људском појавом у српском друштву. Сазнали смо, поред осталог, да је Исидора Секулић била сасвим обична жена необичног талента, високе интелектуалности, богате маште, пуна борбености, свестрана личност, увек спремна за дружење, путовања, откривања новог, непознатог. Спој свега тога, поред бројних књижевних дела, сврстава је у ред великих српских, па и европских писаца.
Сви присутни су предано слушали приче које су дочаравале различите сегменте Исидорине личности. Њена дуалност је посебно привлачила слушаоце. У јавности је Исидора представљена као аскетска личност, строгог и беспрекорног израза док је у суштини од јавности крила једну крхку жену која је волела живот и уживала у његовим лепотама.

Након предавања и филма госпођа Лаура Барна је напоменула да је издала књигу о Исидори Секлулић. Назив кљиге је „Моја последња главобоља.“ Дуго и исцрпно је откривала појединости из Исидориног живота због саме књиге, али нам је управо на тај начин успешно пренела богату слику живота једне жене која је својим талентом себи обезбедила вечни живот, а нама оставила дело непролазне вредности.

Ово је био најлепши и најбољи начин да се рад и дело велике књижевнице, прве жене академика у Срба и једне од најутицајнијих и најзначајнијих наших интелектуалки, не само не заборави него, напротив, освежи и приближи читаоцима, али и широј јавности, нарочито младим генерацијама. Копија документарног филма “Исидора“ поклоњена је пожаревачкој Библиотеци, па ће моћи поново да се прикаже, да се што више људи упозна са животом ове фасцинантне жене.

Организатор предавања је била Народна библиотека у Рековцу.