„ISIDORA“, KNJIŽEVNICE LAURE BARNE U REKOVCU

U prepunoj sali amfiteatra „Poljoprivredno-veterinarske škole “ u Rekovcu, 14. marta 2019. godine, u 12 časova, održano je veče posvećeno liku i delu srpske književnice Isidore Sekulić – ISIDORA..  O njenom liku i delu govorile su književnica i istoričarka umetnosti Laura Barna i bibliotekarka Ivana Janošević, direktorka Biblioteke „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu.  Učenicima srednje škole, kao i učenicima sedmog i osmog razreda OŠ „Sv.Marković“, na ovaj način je pružena mogućnost da se detaljno upoznaju sa njenim životom i radom. Film je nastao u saradnji Ivane Janošević, direktorke Narodne biblioteke „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca, lokalne obrenovačke televizije i književnice Laure Barne.

Laura Barna je članica Udruženja književnika Srbije i Upravnog odbora Fonda „Isidora Sekulić“. Poznata je po brojnim romanima, esejima i pripovetkama, kao i delima iz oblasti izučavanja istorije umetnosti. Priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, a prevođene su na engleski, mađarski i poljski jezik. Živi u Beogradu, stvara gde je „slučaj“ odredi.

Njen roman „Moja poslednja glavobolja“ iz 2008. godine bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Laura Barna osvetljava u ovom romanu lik Isidore Sekulić iznutra, njenim vlastitim kontemplacijama i protivurečnostima.

Gospođa Laura Barna jo održala predavanje o našoj poznatoj književnici, a uz to je publika mogla da pogleda i dokumentarni film koji prikazuje pojedinosti iz Isidorinog života: sobu u kojoj je radila, pisaću mašinu na kojoj je kucala, njene neočare, kožne fotelje, komade nakita i druge detalje pomoću kojih možemo doći do zaključka kakva je to ličnost bila. U filmu koji je nastao kao rezultat interesantne saradnje, Laura opisuje Isidorine lične predmete i na taj način otkriva drugu stranu ličnosti velike književnice.
Laura Barna, književnica i istoričarka umetnosti se preko deset godina bavi Isidorom Sekulić, njenom književnom i ljudskom pojavom u srpskom društvu. Saznali smo, pored ostalog, da je Isidora Sekulić bila sasvim obična žena neobičnog talenta, visoke intelektualnosti, bogate mašte, puna borbenosti, svestrana ličnost, uvek spremna za druženje, putovanja, otkrivanja novog, nepoznatog. Spoj svega toga, pored brojnih književnih dela, svrstava je u red velikih srpskih, pa i evropskih pisaca.
Svi prisutni su predano slušali priče koje su dočaravale različite segmente Isidorine ličnosti. Njena dualnost je posebno privlačila slušaoce. U javnosti je Isidora predstavljena kao asketska ličnost, strogog i besprekornog izraza dok je u suštini od javnosti krila jednu krhku ženu koja je volela život i uživala u njegovim lepotama.

Nakon predavanja i filma gospođa Laura Barna je napomenula da je izdala knjigu o Isidori Seklulić. Naziv kljige je „Moja poslednja glavobolja.“ Dugo i iscrpno je otkrivala pojedinosti iz Isidorinog života zbog same knjige, ali nam je upravo na taj način uspešno prenela bogatu sliku života jedne žene koja je svojim talentom sebi obezbedila večni život, a nama ostavila delo neprolazne vrednosti.

Ovo je bio najlepši i najbolji način da se rad i delo velike književnice, prve žene akademika u Srba i jedne od najuticajnijih i najznačajnijih naših intelektualki, ne samo ne zaboravi nego, naprotiv, osveži i približi čitaocima, ali i široj javnosti, naročito mladim generacijama. Kopija dokumentarnog filma “Isidora“ poklonjena je požarevačkoj Biblioteci, pa će moći ponovo da se prikaže, da se što više ljudi upozna sa životom ove fascinantne žene.

Organizator predavanja je bila Narodna biblioteka u Rekovcu.