НОВЕ ПОЛИЦЕ ЗА ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ И МАГАЦИНСКИ ДЕПО

Народној библиотеци „Др Милован Спасић“, у Рековцу  почетком 2019. године  су додељена финансијска средства за реализацију пројекта” Опремање дечијег одељења библиотеке и магацинског депоа“. Прва фаза опремања Дечијег одељења урађена је 2013. године, суфинансирана средствима од стране МКРС и локалне самоуправе. Монтирани  су нови столови, клупице и један део полица, светлих боја , који је допринео бољем и лакшем приступу књигама. Библиотека  је добила савременији изглед и на тај начин је већ привукла најмлађе читаоце.

Овог пута смо средствима МКРС и Општине Рековац, у износу од 353.616,00 довршили и комплетно опремили полицама простор Дечијег одељења и металне, једностране и двостране полице за магацински депо.

Веома  је важно што је Дечије одељење комплетно сређено новим намештајем пријатних и веселих боја. Добијањем нове опреме је обострана мотивисаност и библиотекара и најмлађих , како на пољу информационе писмености тако и на пољу естетског изгледа просторије. На основу искуства и ослањајући се на библиотечки ауторите, у таквом амбијенту библиотекари ће најмлађим корисницима говорити  о значају књиге и читања, о снази знања, презентујући им и своје искуство. Најмлађи корисници  ће бити  мотивисанији да своје слободно време проводе у простору који је лепих боја, пријатног амбијента са доста књига намењених њима.

Пројекат је намењен деци основношколског узраста, као и предшколцима и различитим групама ПУ „ Милоје Милојевић“ у Рековцу.

У магацинском депоу је рашена и хидроизолација, како би се књижни фонд заштитио од пропадања, сада када су замењене дотрајале полице, књиге имају простор за „дисање“. Полице у депоу књига су биле у веома лошем стању то заправо добрим делом и нису полице већ ормани и рафови стари и више од тридесет година.

Нове полице су металне, једностране и двостране, дуготрајније, по адекватним мерама,са тацнама и граничницима. Слагањем књига на равне, глатке полице које су довољно јаке да издрже и поднесу тежину књига. Праве књижне полице ,једностране , са њиховим постављањем доприносимо пре свега, очувању како нове тако и старе грађе. А онда на ред долази естетика,функционалност и стручна класификација књига.

Магацински депо са књигама, где се одлаже неактуелна литература, једностраним полицама и двостраним полицама, добија економичнији простор за распоређивање књижног фонда који се ту одлаже.

Пројекат „Опремање дечијег одељења библиотеке и магацинског депоа“, омогућава рековачкој Библиотеци рационални распоред библиотечког фонда. Реализацијом овог пројекта повећава се и подиже ниво библиотечких услуга.