NOVE POLICE ZA DEČIJE ODELJENJE I MAGACINSKI DEPO

Narodnoj biblioteci „Dr Milovan Spasić“, u Rekovcu  početkom 2019. godine  su dodeljena finansijska sredstva za realizaciju projekta” Opremanje dečijeg odeljenja biblioteke i magacinskog depoa“. Prva faza opremanja Dečijeg odeljenja urađena je 2013. godine, sufinansirana sredstvima od strane MKRS i lokalne samouprave. Montirani  su novi stolovi, klupice i jedan deo polica, svetlih boja , koji je doprineo boljem i lakšem pristupu knjigama. Biblioteka  je dobila savremeniji izgled i na taj način je već privukla najmlađe čitaoce.

Ovog puta smo sredstvima MKRS i Opštine Rekovac, u iznosu od 353.616,00 dovršili i kompletno opremili policama prostor Dečijeg odeljenja i metalne, jednostrane i dvostrane police za magacinski depo.

Veoma  je važno što je Dečije odeljenje kompletno sređeno novim nameštajem prijatnih i veselih boja. Dobijanjem nove opreme je obostrana motivisanost i bibliotekara i najmlađih , kako na polju informacione pismenosti tako i na polju estetskog izgleda prostorije. Na osnovu iskustva i oslanjajući se na bibliotečki autorite, u takvom ambijentu bibliotekari će najmlađim korisnicima govoriti  o značaju knjige i čitanja, o snazi znanja, prezentujući im i svoje iskustvo. Najmlađi korisnici  će biti  motivisaniji da svoje slobodno vreme provode u prostoru koji je lepih boja, prijatnog ambijenta sa dosta knjiga namenjenih njima.

Projekat je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta, kao i predškolcima i različitim grupama PU „ Miloje Milojević“ u Rekovcu.

U magacinskom depou je rašena i hidroizolacija, kako bi se knjižni fond zaštitio od propadanja, sada kada su zamenjene dotrajale police, knjige imaju prostor za „disanje“. Police u depou knjiga su bile u veoma lošem stanju to zapravo dobrim delom i nisu police već ormani i rafovi stari i više od trideset godina.

Nove police su metalne, jednostrane i dvostrane, dugotrajnije, po adekvatnim merama,sa tacnama i graničnicima. Slaganjem knjiga na ravne, glatke police koje su dovoljno jake da izdrže i podnesu težinu knjiga. Prave knjižne police ,jednostrane , sa njihovim postavljanjem doprinosimo pre svega, očuvanju kako nove tako i stare građe. A onda na red dolazi estetika,funkcionalnost i stručna klasifikacija knjiga.

Magacinski depo sa knjigama, gde se odlaže neaktuelna literatura, jednostranim policama i dvostranim policama, dobija ekonomičniji prostor za raspoređivanje knjižnog fonda koji se tu odlaže.

Projekat „Opremanje dečijeg odeljenja biblioteke i magacinskog depoa“, omogućava rekovačkoj Biblioteci racionalni raspored bibliotečkog fonda. Realizacijom ovog projekta povećava se i podiže nivo bibliotečkih usluga.