VRTIĆ U PODRUČNOM ODELJENJU U DRAGOVU

Biblioteka je najlepše i najinspirativnije mesto za odrastanje kreativnih, samouvernih i zadovoljnih mališana, a za to je zaslužan veoma osmišljen i sadržajno bogat rad bibliotekara posvećen deci i mladima. Najmlađim korisnicima Biblioteku želimo da predstavimo kao najznačajnije mesto za njihova interesovanja, vezana za knjige, čitalačke navike, kreativan rad. Predškolska ustanova „Miloje Milojević“ u Rekovcu prihvatila je saradnju sa Bibliotekom kao još jedan vid društvene integracije dece sa spoljnim svetom i dečjom institucijom.

Važna je saradnja biblioteka da dečijim vrtićima. Naš zadatak je da posećujemo te ustanove i da organizujemo posete dece biblioteci kako bi ona što ranije spoznala značaj ove ustanove u sredini u kojoj žive. Bibliotekar osmišljava interesantne programe, koji imaju za cilj da deci, kroz zanimljivu priču ispričaju kako žive knjige, šta je biblioteka, zašto je važno čitatri, kako se čitanjem postaje snažan.

Deca predškolskog uzrasta, koja kroz ovaj program upoznaju zanimanja ljudi, dolaze u Biblioteku i tu kroz priču i šetnju po Biblioteci saznaju sve o tome kako je knjiga nabavljena i šta sve treba uraditi da bi ona stigla do čitalaca, „otkrivaju“ kako je smešten knjižni fond i nauče prava i obaveze članova Biblioteke.

U Dečjem odeljenju prelistavaju se slikovnice, gledaju crtani filmovi, ilustruje se pročitana priča ili basna, recituju se naučeni stihovi. Tradicionalno za Dan biblioteke uručuju im se besplatne članske karte. Posle ovih susreta deca rado dolaze u Biblioteku, ne samo da pozajme knjigu, već i da u njoj provedu vreme.

„Uvođenje najmlađih u svet knjige u vremenu koje je potiskuje, namećući mališanima umesto sveta bajki i poezije – svet igrica koje knjigu niti mogu, niti smeju da zamene. Jer knjiga nije samo brana od prolaznosti, od praznine, i ne čuva ona samo sjaj jezika već i sjaj čovekove duše, razvijajući u detetu potrebu da mašta, stvara, bude svoj čovek“ – rekla je Grozdana Olujić.