PROJEKAT MKRS U VREDNOSTI OD 500.000,00 DINARA

Narodna biblioteka «Dr Milovan Spasić» u Rekovcu je na konkursu  Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobila sredstva za realizaciju  projekta  „Milovan Spasić-bibliotekar, pedagog, akademik“ u vrednosti 500.000,00 dinara.

Kulturno nasleđe predstavlja jedinstvenu i nezamenljivu vrednost jednog naroda, kraja, lokalne zajednice i njene najznačajnije ustanove javne biblioteke. Nove tehnologije i promene stila i načina života, u današnje vreme zahtevaju očuvanje zavičajnosti i očuvanje onoga što postoji kao kulturno nasleđe u jednoj lokalnoj ustanovi, tj, biblioteci.

Velika je važnost dragocene uloge prikupljanja i čuvanja zavičajne bibliotečke građe. Fond rekovačke zavičajne zbirke često predstavlja jedini izvor građe i informacija ne samo o knjigama i autorima lokalnog značaja, nego pruža mogućnost i za opsežnija naučna i druga istraživanja. Baš kao što je izazov za istraživanje o Milovanu Spasiću, vrednovanju njegovog celokupnog dela. Zavičajna zbirka je lokalni informacioni centar u oblasti kulture, osnova za višeslojna istraživanja istorijske prošlosti i sadašnjosti zavičaja, otvoren prema svim korisnicima, od školskog uzrasta do istraživača.

Narodna biblioteka  u Rekovcu, koja nosi ime po zaboravljenom prvom Srbinu,doktoru filozofskih nauka, začetniku bibliotekarstva u Srbiji, pedagogu, akademiku, Milovanu Spasiću, želi da  sačuva od zaborava i da u budućnosti pronosi njegovo ime i delo sa ponosom. Ove godine navršava se 111 godina od smrti Milovana Spasića, a njegova dela iz različitih oblasti nauke danas se čuvaju u Biblioteci Matice srpske, Narodnoj biblioteci Srbije, Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, a Biblioteka u Rekovcu spomen na njega čuvaće reljefnom pločom na zgradi i monografskom publikacijom „ Milovan Spasić, bibliotekar, pedagog, akademik“.

Projekat se sastoji iz dve celine od izrada reljefne ploče sa likom Milovana Spasića i objavljivanje studije „Milovan Spasić, bibliotekar, pedagog, akademik“. U projekat su uključeni eminentni stručnjaci, kako iz oblasti primenjenih umetnosti, tako iz bibliotečko-informacione.

Sve aktivnosti bibliotečkog projekta su rezultat razgovora sa predstavnicima svih interesnih grupa koje su kao svoju prioritetnu potrebu iskazale za ovaj projekat

Cilj projekta je unapređenje bibliotečko-informacione delatnosti, pogotovu oblasti koja se odnosi na čuvanje kulturnog nasleđa i zavičajnosti, promovisanje imena i dela znamenite rekovačke ličnosti koji je ostavio znatan trag u različitim naukama i izdavačke delatnosti. Milovan Spasić, se smatra jednim od prvih bibliotekara.

Projektom rekovačka bibliotenjka želi  da zapiše kulturnu prošlost  zavičaja  i da se oduži na najbolji mogući način zaslužnom sugrađaninu i da generacijama koje dolaze  prikaže značaj Milovana Spasića i zasluge u kulturnoj istoriji Srbije.

„Čuvanje lika i dela, dr Milovana Spasića pripada zajednici, iz koje je potekao, u kojoj je rođen, odrastao, završio osnovnu školu, gde se od običnog kalfe vinuo u doktora filozofskih nauka u inostranstvu. Stoga je obaveza Biblioteke i njenih zaposlenih sada, ali i u budućnosti, da usmere svoje mehanizme i pažnju ka istinskim vrednostima ljudi koji potiču iz zavičaja, a u nasleđe su ostavili dela koja se ne smeju zaboraviti“, naglašava Biljana Tomić, direktorka rekovačke biblioteke.