IZLOŽBA „ARHEOLOŠKO NASLEĐE OPŠTINE REKOVAC“

U galeriji Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu, prošlog ponedeljka je otvorena izložba „ Arheološko nasleđe Opštine Rekovac“, autora Aleksandra P. Ristića iz Tečića.Za postavljenu izložbu je vladalo veliko interesovanje, jer je prvi put zastupljena jedna retka i vredna tema o arheološkom nasleđu, za koje građani nisu možda znali da i postoji. „Opština Rekovac zauzima centralni deo Republike Srbije i nalazi se u jugoistočnom delu Šumadije, koji je poznat pod geografsko-istorijskim imenom Levač. Arheološka istraživanja ove oblasti nisu obavljena u dovoljnoj meri i stpen izražajnosti se još uvek nalazi na početnom stupnju. za nešto voše od pola veka, obavljeno je svega nekoliko zaštitnih arheoloških iskopavanja, dok je prvo i jedino sistematsko istraživanj sprovedeno 1960. godine na praistorijskom lokalitetu u Tečiću“ ( iz kataloga Aleksandra P. Ristića).
Aleksandar Ristić je dugotrajno prikupljao materijal i  bavio se  naučno-istraživačkim radom. “ U pitanju je prva arheološka izložba u opštini Rekovac, da su prikazani, reprezentativna nalazišta, spomenici i predmeti koji potiču sa arheoloških  iskopavanja, poklona i otkupa sa ove teritorije i da su u našoj opštini nalaze neki od najznačajnijih lokaliteta, ne samo u ovoj oblasti nego i šire, poput praistorijskog nalazišta Upolje u Tečiću, i srednjevekovni spomenici, manastiri Županjevac i Kalenić,“ rekao je  autor na otvaranju.

Izložbu je otvorio dr Nemanja Marković,sa Arheološkog instituta u Beogradu, istakavši „ da je u pitanju veoma arheološka bogata oblast naše zemlje, a sama izložba ima zanimljiv edukativni karakter iz koje može mnogo toga da se nauči“.

Aleksandar Ristić je diplomirao i masterirao na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i na doktorskim studijama. Oblast interesovanja je nacionalna srednjevekovna arheologija, a na doktorskim studijama se bavi ranosrednjevekovnim utvrđenjima na centralnom Balkanu.

Učestvovao je na iskopavanjima u Županjevcu, Prevlaci kod Tivta, Dupljaji kod Bele Crkve, na planini Rudnik i na zaštitnim iskopavanjima u južnom Banatu. Objavljivao je radove u časopisima: Koreni, Ljubostinjskim prinošenjima, a uskoro mu izlazi jedan rad u Zborniku Zavičajnog muzeja Ruma.

Izložbu su posetili arheolozi iz Kragujevca, Mladenovca, Trstenika i građani opštine Rekovac.

Opština Rekovac je prepoznala vrednost i značaj arheološkog istraživanja Aleksandra P. Ristića i pomogla da se izložba finansijski realizuje. Turistička organizacija opštine Rekovac je izdavač ove izložbe, podrška Narodna biblioteka u Rekovcu i Udruženje građana „Stara škola“, Medveđa,  grafički dizajn je uradio Boško Protić iz Kragujevca, a štampa „Grafika Trumpić , Jagodina.