MINISTAR KULTURE I INFORMISANJA VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ OTKRIO RELJEFNU PLOČU

Prilikom svoje posete Rekovcu, pre zvaničnog otvaranja 50 sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, dana 03.08.2019. god. ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, je otkrio reljefnu ploču na zgradi Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu. Ministar je skrenuo pažnju na to da kulturno bogatstvo koje se nalazi oko nas možemo da razumemo samo ako razumemo svoju kulturu i ako smo svesni svojih korena. Takođe, istakao je da velika raznolikost krasi srpsku kulturu, ali i to da je u njenoj osnovi jedinstvo i prepoznatljiv slovenski identitet. Da, Narodna biblioteka  u Rekovcu, nosi  ime po zaboravljenom prvom Srbinu, doktoru filozofskih nauka, začetniku bibliotekarstva u Srbiji, pedagogu, akademiku, Milovanu Spasiću i da će na bibliotekari u ovoj ustanovi, sačuvati ga od zaborava i da u budućnosti pronose njegovo ime i delo sa ponosom.Narodna biblioteka «Dr Milovan Spasić» u Rekovcu je na konkursu  Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobila sredstva za realizaciju  projekta  „Milovan Spasić-bibliotekar, pedagog, akademik“ u vrednosti 500.000,00 dinara.

Otkrivanju ploče prisustvovali su predsednik opštine Rekovac  Dr Aleksandar Đorđević sa najbližim saradnicima, kolege- bibliotekari iz Svilajnca, Ćuprije i Jagodine, kao i prijatelji naše ustanove.
Ove godine navršava se 111 godina od smrti Milovana Spasića, a njegova dela iz različitih oblasti nauke danas se čuvaju u Biblioteci Matice srpske, Narodnoj biblioteci Srbije, Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, a Biblioteka u Rekovcu spomen na njega čuvaće reljefnom pločom na zgradi i monografskom publikacijom „ Milovan Spasić, bibliotekar, pedagog, akademik“.

Reljefnu ploču je uradio Zoran Ivanović, vajar i profesor na Fakultetu Primenjenih umetnosti iz Beograda.