МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ ОТКРИО РЕЉЕФНУ ПЛОЧУ

Приликом своје посете Рековцу, пре званичног отварања 50 сабора „Прођох Левач, прођох Шумадију“, дана 03.08.2019. год. министар културе и информисања, Владан Вукосављевић, је открио рељефну плочу на згради Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу. Министар је скренуо пажњу на то да културно богатство које се налази око нас можемо да разумемо само ако разумемо своју културу и ако смо свесни својих корена. Такође, истакао је да велика разноликост краси српску културу, али и то да је у њеној основи јединство и препознатљив словенски идентитет. Да, Народна библиотека  у Рековцу, носи  име по заборављеном првом Србину, доктору филозофских наука, зачетнику библиотекарства у Србији, педагогу, академику, Миловану Спасићу и да ће на библиотекари у овој установи, сачувати га од заборава и да у будућности проносе његово име и дело са поносом.Народна библиотека «Др Милован Спасић» у Рековцу је на конкурсу  Министарства културе и информисања из области библиотечко-информационе делатности, добила средства за реализацију  пројекта  „Милован Спасић-библиотекар, педагог, академик“ у вредности 500.000,00 динара.

Откривању плоче присуствовали су председник општине Рековац  Др Александар Ђорђевић са најближим сарадницима, колеге- библиотекари из Свилајнца, Ћуприје и Јагодине, као и пријатељи наше установе.
Ове године навршава се 111 година од смрти Милована Спасића, а његова дела из различитих области науке данас се чувају у Библиотеци Матице српске, Народној библиотеци Србије, Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, а Библиотека у Рековцу спомен на њега чуваће рељефном плочом на згради и монографском публикацијом „ Милован Спасић, библиотекар, педагог, академик“.

Рељефну плочу је урадио Зоран Ивановић, вајар и професор на Факултету Примењених уметности из Београда.