ПЕЊАЊЕ УЗ ЛЕСТВИЦУ ЧИТАЊА

Наједноставнији начин да будемо сигурни да образујемо писмену децу је да их научимо да читају али и да је читање активност која доноси задовољство. А то значи, најпростије, налажење књига у којима уживају, омогућавање приступа тим књигама, и простор да исте читају. Потребно је да наша деца почњу да се пењу уз лествицу читања: оно што им доноси задовољство ће их померати ка горе, у писменост. 

Ово је први пут да се дете са њом сусреће. Немојте обесхрабривати децу од читања зато што имате осећај да читате погрешну ствар. Фикција коју не волите је пут ка другим књигама које бисте можда волели.

Писменост је битнија него икада, у свету порука и емалиова, свету писане информације. Потребно је да читамо и пишемо, потребни су нам светски грађани који могу да читају са лакоћом, да разумеју оно што читају, разумеју нијансе и учине себе разумљивим.

Библиотеке су капије будућности. Зато је штета што широм света локалне власти користе прилику и затварају библиотеке како би на лак начин уштедели новац. Не схватају да тако краду од будућности, да тако затварају капију која би требала бити отворена.

 У Подручном одељењу у Драгову данас смо учили малишане ПУ „Милоје Милојевић,“ да се пењу уз лествицу читања.