Dečje odeljenje

Dečije odeljenje je veoma atraktivan i potpuno zaokružen bibliotečki prostor, prilagođen potrebama najmlađih čitalaca i školske dece. Ovaj prostor je nedavno renoviran.Urađen je novi nameštaj modernog dizajna potpuno prilagođen i primeren potrebama najmlađe čitalačke populacije uz uvažavanje svih savremenih bibliotečkih standarda za dečja odeljenja. Na ovaj način je stvoren izuzetno prijatan prostor za najmlađe korisnike Biblioteke, vrlo prepoznatljiv i tu deca rado dolaze, provode vreme, čitaju dečju periodiku, a na raspolaganju im je korišćenje računara.

Obuhvata decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola do 15 godina.Tu je smešten knjižni fond u otvorenom pristupu, referensna zbirka, čitaonica, zbirka knjiga za decu i roditelje, internet kutak, prostorija za individualni, kreativni ili stručni rad sa decom.

 

Pristup knjigama je slobodan i one se pozajmljuju na kućno korišćenje. U prostoriji se koristi i priručna literatura i dečji časopisi „ Politikin Zabavnik“ i „ Svetosavsko zvonce“.

Školska lektira je izdvojena kao posebna kolekcija i omogućuje lako snalaženje korisnika i dolaženje do tražene knjige. Ostali fond je urađen po stručnoj klasifikaciji.

Prinovljene knjige posebno se izlažu pa korisnici lako i brzo dolaze do informacija o novim naslovima dečije i literature za tinejdžere. Usluge ovog odeljenja koristi veliki broj dece. Većina njih koristi usluge besplatno ili po povlašćenim uslovima. Pravo na besplatno članstvo imaju deca do polaska u školu, kao i učenici prvog razreda osnovnih škola. Rad Dečijeg odeljenja je automatizovan. Pristupanjem Biblioteke VBS, formiran je elektronski katalog u sistemu COBISS.RS sa svim bibliografskim i sadržinskim informacijama o publikacijama koje Dečje odeljenje ima. Dečje odeljenje ima izuzetnu saradnju sa dečjim vrtićem i školama na planu realizacije programa popularisanja knjige i razvijanja čitalačkih navika.

Na Dečijem odeljenju radi

Biljana Petrović, diplomirani bibliotekar

035 84 11 152