Дечје одељење

Дечије одељење је веома атрактиван и потпуно заокружен библиотечки простор, прилагођен потребама најмлађих читалаца и школске деце. Овај простор је недавно реновиран.Урађен је нови намештај модерног дизајна потпуно прилагођен и примерен потребама најмлађе читалачке популације уз уважавање свих савремених библиотечких стандарда за дечја одељења. На овај начин је створен изузетно пријатан простор за најмлађе кориснике Библиотеке, врло препознатљив и ту деца радо долазе, проводе време, читају дечју периодику, а на располагању им је коришћење рачунара.

Обухвата децу предшколског узраста и ученике основних школа до 15 година.Ту је смештен књижни фонд у отвореном приступу, референсна збирка, читаоница, збирка књига за децу и родитеље, интернет кутак, просторија за индивидуални, креативни или стручни рад са децом.

 

Приступ књигама је слободан и оне се позајмљују на кућно коришћење. У просторији се користи и приручна литература и дечји часописи „ Политикин Забавник“ и „ Светосавско звонце“.

Школска лектира је издвојена као посебна колекција и омогућује лако сналажење корисника и долажење до тражене књиге. Остали фонд је урађен по стручној класификацији.

Приновљене књиге посебно се излажу па корисници лако и брзо долазе до информација о новим насловима дечије и литературе за тинејџере. Услуге овог одељења користи велики број деце. Већина њих користи услуге бесплатно или по повлашћеним условима. Право на бесплатно чланство имају деца до поласка у школу, као и ученици првог разреда основних школа. Рад Дечијег одељења је аутоматизован. Приступањем Библиотеке ВБС, формиран је електронски каталог у систему ЦОБИСС.РС са свим библиографским и садржинским информацијама о публикацијама које Дечје одељење има. Дечје одељење има изузетну сарадњу са дечјим вртићем и школама на плану реализације програма популарисања књиге и развијања читалачких навика.

На Дечијем одељењу ради

Биљана Петровић, дипломирани библиотекар

035 84 11 152