Programi za najmlađe

Biblioteka ima značajan potencijal za iniciranje aktivnosti u radu sa decom u bibliotečkoj sredini. Dečija biblioteka je važna u razvoju čitalačkih sposobnosti deteta i to zato što je ona otvorena za sve, glavni je „prenosilac i sakupljač“ znanja, omogućuje pristup deci bez obzira na godine, socijalno poreklo i mesto u kojem žive. Zadatak dobre dečije biblioteke jeste da detetu uvek nudi najbolje, nove i interesantne usluge i sadržaje, koji imaju za cilj da razvijaju ljubav prema knjizi, čitanju , stvaralaštvu uopšte.

U rekovačkoj opštini evidentna je nedovoljna zainteresovanost mladih i dece za lepu književnost i čitanje o čemu svedoče svakodnevna zapažanja iz bibliotečke prakse i sve uočljiviji trend prepuštanja lakoj, ružičastoj zabavi kojom se deca „bombarduju“ svim vidovima masovnih medija i zakonima potrošačkog društva. Čita se, ali ne kvalitetno, opada broj posetilaca kulturnih programa, škole još samo kroz delovanje retkih entuzijasta rade na podizanju čitalačke svesti i kulture kao i na podsticanju stvaralačkih sposobnosti dece. U Pomoravskom okrugu već godinama ne postoji časopis namenjen tinejdžerima kao ni permanentni programi i aktivnosti koje bi afirmisali njihovo stvralaštvo i kreativnost.

Uzevši sve to u obzir i imajući u vidu društvenu odgovornost biblioteke čiji je zadatak da populariše knjigu i čitanje i utiče na formiranje čitalačke svesti i ukusa,odlučili smo da se još ozbiljnije i odlučnije posvetimo baš tom segmentu našega rada.

Zadaci su:

  • pretvoriti biblioteku u mesto svekodnevnog okupljanja, druženja dece, učenja i zabave
  • širenje misije čitanja promocija i predstavljanje najvrednijih naslova dečje literature, knjiga kao najverniji prijatelj
  • osmisliti programe, sadržaje i aktivnosti koji bi bili deci zanimljivi, privlačni, edukativni, prilagođeni uzrastima korisnika, od predškolaca do tinejdžera
  • okupiti što veći broj dece svih uzrasta, iz svih osnovnih škola, formirati od njih tim stalnih saradnika, uvesti vršnjačku edukaciju
  • povećati broj članova
  • proširiti krug saradnika na škole, vrtiće ali i sve druge ustanove i pojedince čiji rad može koristiti

„ ČITAMO, PRIČAMO i GLEDAMO „

Edukativna radionica Dečijeg odeljenja kojom je obeležen Nacionalni dan knjige. Dan kada je 1832. godine osnovana Narodna biblioteka Srbije, 28.februar proglašen je za Nacionalni dan knjige. Narodna biblioteka kao bazična ustanova kulture u opštini Rekovac, priključila se obeležavanju ovog datuma. Na ovakav način ukazali smo na značaj knjige, na kulturu čitanja, na afirmaciju knjige kao nezaobilazan segment našeg obrazovanja, kulture i informisanosti.

„ČITAM I SKITAM I KNJIGU PITAM“

Povodom Međunarodnog dana dečije knjige na Dečijem odeljenju bio je održan kviz „Čitam i skitam i knjigu pitam “. Kviz je bio namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Najboljima su podeljene nagrade. Cilj kviza je podsticanje čitalačkih navika i ljubavi prema knjizi.

„MI ČITAMO, ALI I SKITAMO“

Tradicionalni prijem đaka prvaka, dodela članskih karti i knjiga. Prezentacija filma – „MI ČITAMO, ALI I SKITAMO “ i kreativno druženje kroz radionicu znanja i dodela nagrada po raspisanom literarnom konkursu.

Časovi srpskog jezika po nastavnom planu srpskog jezika za osnovnu školu.

Narodna biblioteka u Rekovcu je sredstvima Ministarstva kulture i Opštine Rekovac renovirala prostor od 70 metara kvadratnih. U tom prostoru se održavaju kulturne manifestacije, nalazi se mali Internet centar. Prostor je tako adaptiran da je prilagođen potrebama i ukusu mladih i razumljivo je što je planirano da u narednom periodu ovaj prostor postane mesto okupljanja mladih. Neophodno je dodatno ga oremiti literaturom, enciklopedijama, lektirom, muzikalijama i osmisliti niz kulturnih sadržaja, kako bi po ugledu na svetske biblioteke Narodna biblioteka u Rekovcu dobila funkcionalno i dobro osmišljeno Odeljenje za mlade.