Програми за најмлађе

Библиотека има значајан потенцијал за иницирање активности у раду са децом у библиотечкој средини. Дечија библиотека је важна у развоју читалачких способности детета и то зато што је она отворена за све, главни је „преносилац и сакупљач“ знања, омогућује приступ деци без обзира на године, социјално порекло и место у којем живе. Задатак добре дечије библиотеке јесте да детету увек нуди најбоље, нове и интересантне услуге и садржаје, који имају за циљ да развијају љубав према књизи, читању , стваралаштву уопште.

У рековачкој општини евидентна је недовољна заинтересованост младих и деце за лепу књижевност и читање о чему сведоче свакодневна запажања из библиотечке праксе и све уочљивији тренд препуштања лакој, ружичастој забави којом се деца „бомбардују“ свим видовима масовних медија и законима потрошачког друштва. Чита се, али не квалитетно, опада број посетилаца културних програма, школе још само кроз деловање ретких ентузијаста раде на подизању читалачке свести и културе као и на подстицању стваралачких способности деце. У Поморавском округу већ годинама не постоји часопис намењен тинејџерима као ни перманентни програми и активности које би афирмисали њихово ствралаштво и креативност.

Узевши све то у обзир и имајући у виду друштвену одговорност библиотеке чији је задатак да популарише књигу и читање и утиче на формирање читалачке свести и укуса,одлучили смо да се још озбиљније и одлучније посветимо баш том сегменту нашега рада.

Задаци су:

  • претворити библиотеку у место свекодневног окупљања, дружења деце, учења и забаве
  • ширење мисије читања промоција и представљање највреднијих наслова дечје литературе, књига као највернији пријатељ
  • осмислити програме, садржаје и активности који би били деци занимљиви, привлачни, едукативни, прилагођени узрастима корисника, од предшколаца до тинејџера
  • окупити што већи број деце свих узраста, из свих основних школа, формирати од њих тим сталних сарадника, увести вршњачку едукацију
  • повећати број чланова
  • проширити круг сарадника на школе, вртиће али и све друге установе и појединце чији рад може користити

„ ЧИТАМО, ПРИЧАМО и ГЛЕДАМО „

Едукативна радионица Дечијег одељења којом је обележен Национални дан књиге. Дан када је 1832. године основана Народна библиотека Србије, 28.фебруар проглашен је за Национални дан књиге. Народна библиотека као базична установа културе у општини Рековац, прикључила се обележавању овог датума. На овакав начин указали смо на значај књиге, на културу читања, на афирмацију књиге као незаобилазан сегмент нашег образовања, културе и информисаности.

„ЧИТАМ И СКИТАМ И КЊИГУ ПИТАМ“

Поводом Међународног дана дечије књиге на Дечијем одељењу био је одржан квиз „Читам и скитам и књигу питам “. Квиз је био намењен ученицима од првог до четвртог разреда основне школе. Најбољима су подељене награде. Циљ квиза је подстицање читалачких навика и љубави према књизи.

„МИ ЧИТАМО, АЛИ И СКИТАМО“

Традиционални пријем ђака првака, додела чланских карти и књига. Презентација филма – „МИ ЧИТАМО, АЛИ И СКИТАМО “ и креативно дружење кроз радионицу знања и додела награда по расписаном литерарном конкурсу.

Часови српског језика по наставном плану српског језика за основну школу.

Народна библиотека у Рековцу је средствима Министарства културе и Општине Рековац реновирала простор од 70 метара квадратних. У том простору се одржавају културне манифестације, налази се мали Интернет центар. Простор је тако адаптиран да је прилагођен потребама и укусу младих и разумљиво је што је планирано да у наредном периоду овај простор постане место окупљања младих. Неопходно је додатно га оремити литературом, енциклопедијама, лектиром, музикалијама и осмислити низ културних садржаја, како би по угледу на светске библиотеке Народна библиотека у Рековцу добила функционално и добро осмишљено Одељење за младе.